Nosiola este singurul soi autohton de struguri albi, care reușește să dea tot ce e mai bun în Dealurile Avisiane. În special în solurile stâncoase din Pressano, o zonă de producție istorică, această viță de vie capătă caracteristici singulare de aromă și structură. Legătura strânsă cu alunul se regăsește atât în termenul în dialectul trentino (nosèla), cât și în parfumul și gustul ușor migdalat caracteristic acestui soi.
Culoare | Galben pai cu reflexe verzui |
Miros | Note florale de petale de trandafir, litchi și iasomie, cu note insolite de alune de pădure. |
Gust | Plin, persistent, aciditate fină și echilibrată |
Regiune | Trentino-Alto Adige |
Tip | Sec |
Soi | Nosiola |
Temperatura de servire | 10-12°C |
Volum alcool | 12% |
Asociere culinară | Legume la grătar și feluri de mâncare pe bază de pește. Se asociază bine cu risotto cu sparanghel și vongole. |