Amarone della Valpolicella, astăzi printre cele mai importante vinuri italiene, ia naștere din evoluția Recioto, un vin dintre cele mai vechi din istoria vitivinicolă. Demult se producea numai Recioto, dar odată cu schimbarea anotimpurilor, strugurii au dat viața progresiv, ca urmare a prelungirii naturale a fermentației unui vin mult mai sec decât cel original. În principiu aceasta transformare a îndepărtat producătorii de consumatori, pentru că facea ca acest tip de Recioto sa fie ”amar” și nu dulce, dar în scurt timp s-a impus și a devenit din ce în ce mai apreciat. DOCul datează din 1968, Amarone este un vin realtiv modern, iar comercializarea sa începe din anii ’50.
Primul Amarone Santa Sofia a fost făcut în 1964, autorul său fiind Giancarlo Begnoni.
Culoare | Roșu rubiniu profund, aproape impenetrabil, cu reflexe granate |
Miros | Un buchet decis dar delicat în același timp, note rafinate de cireșe coapte, coacăze negre, prune uscate; se simt ușoare note de ciocolată cu lapte, senzații de rubarbă, note balsamice de tutun mentolat: un spectru olfactiv rafinat, armonios și elegant |
Gust | Tonic, suculent, susținut de o textură tanică, vivace și matură; căldura alcoolului este bine echilibrată de o prospețime coroborată de citrice, care îl face un vin important dar ușor de băut în timp |
Regiune | Veneto |
Tip | Sec |
Soi | Corvina și Corvinone (70%), Rondinella (30%), cu appasimento pentru o perioadă între 90 și 120 de zile |
Temperatura de servire | 16-18°C |
Volum alcool | 15% |
Asociere culinară | Un vin pentru feluri de mâncare importante, cum ar fi iepure maturat cu sos, curcan la cuptor cu trufe, vită la cuptor cu sos de vin roșu, risotto cu Amarone. Băut în perioada de maturitate a vinului este ideal cu brânzeturi bine maturate, chiar condimentate. |